Projeler

EKO-OKULLAR PROGRAMI NEDİR?

Eko-Okullar Programı ilköğretim okullarında çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan uluslar arası bir programdır. Ülkemizde programın yürütülmesi TÜRÇEV tarafından sağlanmaktadır. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) 1993 yılında, Turizm Bakanlığı önderliğinde, Mavi Bayrak Programı'nın ülkemizde de başlatılabilmesi amacı ile kurulmuş, Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (FEEE)'nın çatısı altında da 1995 yılında Eko-okullar programını ele almıştır. Eko-Okullar programı dahilinde öğrenciler hem çevresel konularda bilgi edinirler, hem de ailelerini, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını (STK) çevresel konularda bilinçlendirmede etkin rol alırlar.

Eko-Okullar Programı, okullara çevre eğitimi konusunda yol gösterici bir program sunmasının yanı sıra; program dahilinde yaptıkları çalışmalarda ve verdikleri çevre eğitimiyle üstün başarı sağlamış okullara Yeşil Bayrak ödülü vermesi nedeni ile aynı zamanda bir ödül planı olma özelliğini de taşır. Yeşil Bayrak, uluslararası düzeyde tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen bir eko-etikettir . Ödülün geçerlilik süresi 2 yıldır bu sebeple ödülün her iki yılda bir yenilenmesi gerekir Eko-Okullar uzun verimli bir programdır.

2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibari ile Eko-Okullar Programı 53 farklı ülkede uygulanmaktadır.

FMV Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu olarak, sisteme 2010-2011 Eğitim öğretim yılında kayıt olduk. 2 yıl boyunca "Çöp Atıklar" konusunda çalışmalar yaptık ve 2011-2012 eğitim- öğretim yılında da "Yeşil Bayrak" ödülüne hak kazandık.

2012-2013 ve 2013-2014 Eğitim öğretim yıllarında ise çalışma konumuz "Su" olarak belirlenmiştir. Mayıs 2014'te TÜRÇEV'den eko-okullar programı koordinatörleri,tekrar okulumuzu, yapılan çalışmalar konusunda denetlemeye geleceklerdir.

ENGELSİZSİNİZ PROJESİ

2010-2013 Eğitim Öğretim dönemi boyunca Hüseyin Keçici Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi ve iş Eğitim Merkezi Okulunda öğrenim gören otistik çocuklarla, öğrencilerimiz her hafta bir saat bir araya gelerek hem farklılıklarla ilgili deneyimlerini çoğaltmışlar, hem bir engelli grubunu daha  yakından tanımışlar hem de beraberce resim, kil gibi malzemelerle ortak ürünler elde etmişlerdir. Ayrıca bütün okul toplumunun bu sosyal sorumluluk projesinden haberdar olmasını sağlayarak, elde edilen gelirle de o okula Seramik atölyesi yapılmıştır.

Bu sene sosyal sorumluluk projesi olarak farklı bir engelli grubunu daha yakından tanımak için Veysel Vardar Görme Engelliler Okulu ile ortak bir proje içinde bulunuyoruz. Projenin ilk adımı olarak hem 8. Sınıf öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz bu okuldaki öğrencilerin sınavlara daha iyi hazırlanmalarını sağlamak için değişik test kitaplarından sınav soruları okuyarak CD 'ye yükleyip okula iletmişlerdir. Bundan sonraki adımımız, öğrencilerimizi farklı etkinliklerde bir araya getirmek olacak. ( spor, resim, müzik vs alanlarda). Bu Proje okulumuzun Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi ve Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı liderliğinde öğrenci kurulu tarafından gerçekleştirilmektedir. Projede 7.ve 8. Sınıf öğrencileri aktif olarak görev almaktadır.

"SAĞLIKLI BESLENELİM PROJESİ

Ayazağa Işık İlkokulu ve ortaokulu olarak 2012 yılından beri "Sağlıklı Beslenebilirim" başlığı adı altında çeşitli uygulamalar ve etkinlikler ile öğrencilerimizin sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasını ve fiziksel aktiviteyi bir yaşam biçimi haline getirmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Türkiye'de genç nüfusun çoğunda yanlış beslenme alışkanlığı olduğuna üzülerek tanık oluyoruz.

Okulumuzdaki kantinlerin ve yemekhanenin sağlıklı ürünler ile öğrencilerimize hizmet vermesi çok önemlidir ama okul, günlük yaşamın sadece bir bölümünü oluşturmaktadır.

Yapılan çalışmalara öğrencilerimizin katkı sağlaması ile yeme alışkanlıklarında bir değişim olacağına inandık ve projenin sürdüğü zaman içinde değerlendirme anketleri yaparak bu konudaki değişimleri sayısal olarak da inceledik.

Bu bağlamda okulumuzun tüm zümrelerinden belirlenen öğretmenlerin temsilci olarak katılımıyla oluşan " Sağlıklı Beslenelim" komisyonu olarak geçtiğimiz yıl yapılan anket sonuçlarından çıkan verilere bakarak  2013-2014 eğitim- öğretim yılı için aşağıdaki hedefleri belirledik ve bu hedeflere yönelik eylem planını oluşturduk:

Zararlı beslenme alışkanlıklarından nasıl kurtuluruz?

Ne kadar hareket ediyorsan o kadar su içmen gerektiğini biliyor musun ?

Baklagiller grubunu severek yiyor musun?

Gıda alışverişi yaparken paketi inceliyor musun?

Ara öğünlerde ne yiyorsun?

Yediklerinden hangileri sağlıklı?

Öğrencilerimizin bu hedeflere yönelik planlanan sınıf çalışmalarıyla, etkinliklerle, seminerlerle ve aktivist eylemlerle yukarıdaki konularda farkındalık kazanmasını umut ediyoruz.